Un material asemănător găsiți pe WIKIPEDIA "CĂILE FERATE ROMÂNE şi puteţi verifica informaţiile
Secolul al XIX-lea
Calea ferată în Regatul Vechi al României a fost fondată de Royal Brithish -Romania Railway ( RBRR )& Asociatul: compania engleză John Trevor-Barkley.Compania RBRR
- În 1840 la Oraviţa- şi prima linie ferată a fost Oraviţa-Buziaş-Făget .A fost inaugurată şa data de 20 August 1854 ca Romanian Feroviar Railway sau R.F.R în engleză şi CFR în română.Prima linie complectă cu triaj şi sens dublu a fost Oravița -Simeria-Deva şi retur prin Făget.Compania era total privată dar cumpărase monopolul de Compania națională
După ce la 15 septembrie 1830 se dădea în funcțiune, între Liverpool și Manchester, prima cale ferată din lume, pe actualul teritoriu românesc prima linie a fost deschisă pe 20 august 1854 și făcea legătura între Oravița (în Banat) și Baziaș, un port la Dunăre. Linia, având o lungime de 62,5 km, a fost folosită inițial doar pentru transportul cărbunelui. De la 12 ianuarie 1855 linia a fost administrată de Căile Ferate Austriece, Banatul fiind în acel timp parte a Imperiului Austriac.
După diverse îmbunătățiri tehnice la linie în următoarele luni, relația
Oravița - Baziaș a fost deschisă pentru traficul de pasageri la 1 noiembrie 1856.Între 1864 și 1880, diverse căi ferate au fost construite în teritoriul numit pe atunci Principatele Unite. Pe 1 septembrie 1865, compania engleză John Trevor-Barkley a început construcția liniei București - Giurgiu. Această linie a fost deschisă pentru trafic la 26 august 1869 și a fost prima linie construită pe teritoriul românesc din acel timp.
În septembrie 1866 Parlamentul României a aprobat construcția unei linii de 915 km, de la Vârciorova în sud până la Roman în nord, trecând prin Pitești, București, Buzău, Brăila, Galați și Tecuci, toate orașe importante la acea vreme. Costul construcției era la acel timp de 270.000 de franci de aur pe kilometru și construcția a fost încredințată consorțiului german Strousberg. Linia a fost deschisă în mai multe faze - prima parte, Pitești - București - Galați - Roman, a fost deschisă la 13 septembrie 1872, iar partea Varciorova - Pitești pe 9 mai 1878. Linia Vârciorova - Roman a fost o parte importantă a infrastructurii feroviare române deoarece a făcut legătura între extremitățile regatului, fiind o conexiune importantă pentru călători și marfă între orașe importante ale Țării Românești și ale Moldovei.
La 10 septembrie 1868 a fost finalizată Gara de Nord din București. În ianuarie 1880 Parlamentul României a votat pentru transferul liniei Vârciorova - Roman din administrarea privată a consorțiului Strousberg la administrarea națională, guvernul formând instituția Căilor Ferate Române, care a continuat să existe până în prezent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu